L’ASSOCIACIÓ ESCRIVIM PRESENTA EFERVESCÈNCIES

L’Associació Escrivim, constituïda per escriptores i escriptors professionals, va presentar en societat, els dies 13 i 15 de desembre de 2021, el projecte Efervescències amb dos actes multitudinaris a Bigues i Riells i a Sant Feliu de Llobregat. Efervescències és una sèrie formada per vídeos molt curts sobre autors i autores clàssics de la literatura infantil i juvenil catalana. Aquest projecte reivindicatiu de la LIJ de KM0 catalana ha estat possible gràcies a l’ajut del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

De moment Efervescències consta de 9 càpsules sobre escriptors i escriptores de la LIJ dels anys 60/70. Els enregistraments es va fer amb la productora Creueta19, tenen una durada de 5 minuts i estan penjats al canal de YouTube de l’Associació Escrivim.  

En concret, s’han filmat càpsules sobre Folch i Torres, Joaquim Carbó, Manuel de Pedrolo, Lola Anglada, Mercè Canela, Teresa Duran, Emili Teixidor, Josep Vallverdú i Sebastià Sorribas.

El dia 13 es va fer el passi dels vídeos al Teatre Auditori Polivalent de Bigues i Riells amb la presència de l’alcalde Joan Galiano; i el dia 15 al Centre Cívic Mas Lluí, de Sant Feliu de Llobregat amb la presència la regidora d’Ensenyament, la Sra. Mireia Aldana.

Tots dos esdeveniments van comptar amb l’assistència de públic jove, estudiants de Batxillerat i ESO d’instituts i escoles  de la zona. És per això que els actes de presentació van gaudir d’un programa entretingut i interactiu, que va incloure la possibilitat de dialogar amb escriptors i escriptores catalanes de LIJ (literatura infantil i Juvenil) de renom com Anna Manso, Anna Fité i Pau Joan Hernàndez. Elles i ell van participar de l’elaboració del guió i interlocució d’algun dels vídeos d’Efervescències. La persona encarregada de moderar els actes va ser el conegut escriptor de LIJ Joan Antoni Martín Piñol.

Amb la voluntat de reivindicar la Literatura Km0 i de donar visibilitat a la Literatura Infantil i Juvenil Catalana, l’Associació Escrivim, d’autors i autores professionals, que compta en l’actualitat amb una seixantena d’associats, va iniciar el projecte Efervescències. D’aquesta forma contribueix a la preservació de la nostra memòria literària i a la construcció del Cànon de la nostra Literatura Infantil i Juvenil, tan oblidada.                

En una segona fase de divulgació i d’acostament a prescriptors, usuaris i coneixedors de la LIJ catalana,  els vídeos seguiran sent presentats públicament a través d’instituts, biblioteques, universitats i institucions.

Els autors i autores que han participat en aquesta primera edició són: Pau Joan Hernández, Alegria Julià,  Anna Cabezas, David Cirici, Anna Manso, Jaume Cela, Anna Fité, Antoni Dalmases i Teresa Sagrera.

Durant l’any 2022, l’Associació Escrivim es proposa continuar el projecte amb la filmació de cinc vídeos més corresponents a autores i autors de  l’etapa dels anys vuitanta, i difondre comarcalment, de forma descentralitzada,  els nou vídeos ja realitzats.

Des de l’associació creiem que el material pot ser de gran ajuda per a professors, bibliotecaris, estudiosos, prescriptors i lectors en general.