LLEGIR PER VIURE

La Laura Garcia és una periodista que fa uns anys va decidir dedicar-se professionalment a la comunicació literària a partir de l’agència 80grams i a més, des de fa uns mesos, va posar en marxa el projecte de biblioteràpia Booklife. Biblioteràpia i prescripció literària, a partir del qual fa tallers en biblioteques, llibreries i escoles i aviat els farà per a entitats, hospitals, centres d’atenció primària i fins i tot centres penitenciaris.

La biblioteràpia utilitza la literatura amb finalitats terapèutiques, però la Laura Garcia fa tallers oberts a tothom, no es tracta pas de grups de teràpia sinó de grups de lectors de tot tipus als quals intenta acostar la literatura a partir de diferents temes. Com diu ella mateixa:

“BookLife neix de la ferma convicció que la literatura ens pot ajudar a transitar per cadascun dels nostres trajectes vitals, comuns en la majoria de persones. És un projecte que ofereix tallers, xerrades, guies de lectura i recomanacions, per a tot tipus de públic, on els llibres ens ajuden a abordar, entendre i analitzar diferents situacions i conflictes del nostre dia a dia. La culpa, el perdó, la solitud, l’enyorança, la gelosia, la por o el desamor, han estat i són presents en algunes de les novel·les i els contes més importants de la literatura universal, llibres que ens poden acompanyar en aquests i molts d’altres processos emocionals de la vida.”

Fa un temps, l’amic i escriptor Jordi Folck em va explicar que els psicòlegs feien servir la lectura literària per als soldats que tornaven traumatitzats de les dues grans guerres que vam viure al segle xx.

Em va sorprendre aquesta afirmació. No tenia ni idea, però la meva experiència com a lector em feia pensar que alguna raó tenia.

Uns mesos després vaig assistir a una conferència de la també amiga i escriptora Gemma Lienas organitzada per la Fundació La Caixa. L’escriptora afirmava amb un ampli ventall d’exemples com la lectura literària no solament tenia efectes positius per a la salut, sinó que la literatura és un gran estímul per al cervell.

Les neurociències han descrit l’existència de les neurones mirall. Aquestes neurones fan que quan veiem una persona que es fa mal també experimentem la sensació del mal encara que físicament no sentim el dolor. És el que diem empatia, situar-nos en el lloc de l’altre.

La relació entre l’empatia i la literatura va ser estudiada per investigadors de The New School de Nueva York, i publicat per la prestigiosa revista científica Science. La conclusió de l’estudi era que la ficció literària millorava la capacitat dels lectors per comprendre els pensaments i sentiments aliens i, per tant, sentir-se identificats amb personatges i històries que tinguessin relació amb la seva pròpia experiència vital. Els mateixos psicòlegs, però, van deixar molt clar que els llibres de literatura popular i d’entreteniment, els coneguts bestsellers, no tenen cap mena de repercussió en l’empatia.

La Gemma Lienas explicava que el cervell arxiva patrons de conducta a  partir de la lectura, i també que les diferents arts, i en especial la música activen alhora diverses àrees del cervell, però que llegir literatura de ficció activa totes les àrees del cervell. En aquest sentit, un estudi de la Universitat de Sussex, concloïa que llegir literatura de ficció és un mètode més efectiu per a reduir l’estrès que escoltar música, fer un passeig o prendre una tassa de te. La lectura de ficció relaxa la tensió dels músculs i del cor.

Però tornem al començament, el terme biblioteràpia es va utilitzar per primer cop el 1916 per Samuel McChord Crothes al seu assaig A Litery Clinic. El descrivia com “la tècnica de receptar llibres als pacients que necessiten ajuda per comprendre els seus problemes”.

La biblioteràpia és molt coneguda a Catalunya, però generalment a partir de llibres de psicologia i d’autoajuda. La biblioteràpia a partir de llibres de ficció és pràcticament desconeguda, per la qual cosa la Laura Garcia es pionera a casa nostra amb el seu projecte Booklife.

Recentment el TN de TV3 se’n va fer ressò. Aquí en teniu l’enllaç

Booklife. Biblioteràpia i prescripció literària