LA NOIA DE LA FOTO

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és la-noia-de-la-foto-1-666x1024.jpg

Aquests dies estic vivint una experiència literària intensa, emocionant i enriquidora coma autor del projecte Fiction Express,una iniciativa de Boolino pionera al nostre país, però que ja es desenvolupa amb èxit a més de 20 països de tot el món. És una plataforma de lectura innovadora que connecta autors i lectors fomentant el diàleg creatiu entre ells per anar creant les històries.

La Rut té esgarrifances cada vegada que passa davant d’aquella casa abandonada. Un matí de tempesta, la Rut i les seves amigues veuen, assegut en un muret, un noi que els demana ajuda per entrar a la casa. Però, qui és aquest noi? Què fa allà i per què hi vol entrar? Un dia la Rut rebrà una carta misteriosa que l’ajudarà a descobrir la història de la casa i el seu vincle amb el noi.

Es tracta d’escriure una novel·la juvenil per capítols amb l’ajuda dels nens i nenes entre 10 i 12 anys anys de diferents centres educatius, que aniran escollint la trama a mesura que avancin les setmanes. La novel·la és La noia de la foto.

A partir del primer capítol es donen tres opcions de continuació que han de votar els lectors. El següent capítol cal escriure’l tenint en compte l’opció guanyadora, però també s’obre un fòrum a on els escriptors plantegem diversos temes i conversem amb els lectors sobre les seves opinions i propostes, i així successivament al llarg de 5 setmanes. Els alumnes lectors van co-creant les històries amb els autors. El 18 de setembre es va publicar el primer capítol, i en només cinc dies vaig tenir més de 300 converses.

Les propostes que fan els nois i les noies són molt imaginatives, la qual cosa demostra que tenen un bon nivell de creativitat que convé desenvolupar perquè la creativitat és essencial perquè les persones ens adaptem a les situacions de tot tipus, bones, dolentes i regulars, a les quals ens harem d’enfrontar al llarg de la nostra vida.

Tot i així, m’he adonat que als més de 300 missatges rebuts fins el dia 23 de setembre, hi ha una majoria aclaparadora de nois i noies que estan molt influenciats per les sèries televisives americanes i japoneses, de manera que els costa contextualitzar les històries. Això demostra que és molt convenient, i jo diria més, altament necessari que des de les entitats, les institucions i les polítiques culturals de totes les administracions es promogui la Literatura Infantil i Juvenil Catalana. No estic en contra de llegir autors estrangers, ans al contrari, l’intercanvi cultural ens enriqueix, però hem de donar suport a la literatura feta a casa nostra, com a mínim en igualtat de condicions. Si no ho fem així algun dia els nois i les noies pensaran que a les nostres places hi ha corbs, baobabs i esquirols, i potser als jardins ens entraran les mofetes i els óssos rentadors.