NOMÉS VULL SER JO MATEIX

Quan en Pau va sortir de casa d’en Silveri, ja era negra nit. Encara sorprès, sense temps per sentir ràbia o impotència o fragilitat o por pel que acabava de saber, va notar una mà a l’espatlla. En tombar-se, tampoc no va tenir temps de copsar qui o què era. Abans de rebre una pluja de cops, va veure una escletxa de llum i unes ombres.

Així comença la meva darrera novel·la, publicada per l’editorial Animallibres, Només vull ser jo mateix. Reconec que és un inici dur, una pallissa brutal, però tinc la convicció que la realitat no s’ha d’amagar, que qualsevol circumstància de la vida és tema per a la literatura, tan se val si va adreçada a infants, a joves o a adults. La novel·la relata la història d’un jove que busca la veritat que s’amaga en el seu passat i que ho pot canviar tot. A mesura que el protagonista va desco­brint la vida i els secrets amagats del seu avi, s’adonarà que no es coneix a ell mateix i començarà a preguntar-se qui és i què vol ser. Una recerca que tots hem de fer tard o d’hora per conformar la identitat pròpiai poder definir-nos. Convido els lectors a reflexionar sobre la identitat, la integració, la justícia, la llibertat individual, la realització personal, la tolerància i la valentia.

Al llibre poso sobre la taula alguns dels horrors més amagats del franquisme. Durant aquest període es perseguia i es castigava durament qualsevol mostra d’homosexualitat, orientació sexual a la qual el règim s’oposava fermament. Això va fer que moltes identitats s’amaguessin per protegir-se. Secrets que han marcat la vida de famílies senceres, com els robatoris de nadons, un tema que ja havia tractat a la novel·la La darrera carta de Manuel Morón i que he volgut recuperar per explicar com desenes de milers de nadons van ser separats de les seves mares i donats en adopció a famílies properes al règim per motius polítics i que es va convertir en un negoci fosc controlat per xarxes delictives. En el procés de recerca de la identitat, el meu protagonista té diverses trobades amb un pintor i reflexiona sobre el paper de l’art i la literatura en la realització personal. Les relacions familiars i afectives són un altre del temes del llibre. Als anys seixanta del segle passat es va produir una revolució cultural que va tenir un fort impacte sobre el matrimoni i la família tal com s’entenien tradicionalment i com encara avui mantenen algunes religions. La família tradicional està condicionada per l’economia i el patrimoni. He volgut mostrar que el més important són els vincles afectius entre les persones.

Ressenya Faristol

Ressenya El Punt Avui

SINOPSI: En Pau està de pega: se li ha mort l’avi i acaba de rebre una pallissa brutal. Els agres­sors li han robat, entre altres coses, un llibre amb uns documents a dins que en Silveri, amic de la família, tot just li havia lliurat per acomplir la voluntat de l’avi. Amb l’ajuda de la Laura i l’Anna, les dues noies que el socorren, en Pau intentarà recuperar el llibre, però la recerca també el portarà a descobrir un secret molt perillós i ha preguntar-se que és ell en realitat.